? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

islamic calendar

TWINS BIRTHDAY

Lilypie - Personal pictureLilypie

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Tuesday, September 8, 2009

Diary Weekend

Jumaat 04/09/09

Tepat jam 4 petang aku dh kuar dari opis. Tanpa berlengah terus menuju ke rumah. Mana taknya, hari nih family hubby aku nk berbuka kat umah. Amik anak dari umah hanny, terus balik umah. Tanpa mandi dan tukar baju, aku terus berperang ngan kuali dan periuk. Aku masak siakap stim, tomyam campur putih, ikan bakar dan sayur kacang botol rebus, cicah sambal belacan. Nasib baik suami aku dh siap2kan bahan2 untuk memasak. Aku balik tuh, tinggal campak2 sume dalam kuali n periuk. Ye lar, dia mmg sepatutnya tolong, sebab kerabat dia yg nk datang, kan? Sebelum tuh, dalam perjalanan balik, suami aku suh beli ayam panggang satu ekor. Dalam perkiraan aku, mungkin dalam 10 orang jek yg nk makan. Bile aku dh siap masak, dan susun lauk-pauk, aku tengok banyak gler. Cam lebih dari 10 orang leh makan. Aku dh risau lauk aku tak habis. Membazir lar. Tak lama pas tuh, mak lang aku sampai satu family. Dorang jek dh ada 5 orang. Mak lang bawak kuih tepung bungkus n pulut panggang. Dia kata dia beli sumenya RM10 hengget. Aku tengok penuh satu tray aku. Lagi aku takut. Semakin banyak makanan aku. Setengah jam lepas tuh, MIL aku lak datang satu family. Dorang pun datang 5 orang. MIL aku bawak ayam masak kicap. Tambah lagi lauk pauk aku. Tapi aku mula rileks sket, sbb budget orang aku dh lebih dari 10 orang. 20 minit lepas tuh, sepupu suami aku datang dua orang. Nasib baik tak bawak lauk. Masa nk dekat berbuka, sepupu suami aku lagi 3 orang datang. Menjadikan semua jumlah yg datang berbuka hari itu adalah 17 orang dewasa dan 5 orang kanak2. meriah kan? Cam kenduri umah aku. Makanan tak usah cakap. Memang penuh ruang tamu aku tuh. Aku masak nasi 2 periuk. Wpun aku takut tak habis, tapi aku lagi malu kalau tak cukup. Selesai jek kami berbuka… aku memang terkejut sbb sume makanan itu licin. Yang tinggal kuih muih sket2. Memang selesai. Aku bersyukur sangat sbb sume yg aku masak selesai. Tak dek lar membazir. Nasik yg aku masak pun, cume berbaki sepinggan. Aku dh budget sume akan lebih banyak. Tapi alhamdulillah…sumenya undercover. Kerana kesibukan aku, maka aku tidak berkesempatan untuk amik gambar wat tatapan sahabat2. Apapun aku nk korang bayangkan, kami terpaksa take turn untuk makan nasik, sebab tak cukup tempat. Nasib baik aku susun untuk makanan berat sebelah, and kuih2 muih sebelah. Jadi separuh akan makan nasik dan separuh lagi makan kuih-muih dulu. Bile yg makan nasik dh selesai, baru lar amik giliran. Yang aku terkilan sangat, sejadah dan telekung kat umah yg tak cukup. Aku ada sejadah 2 helai dan telekung dua helai. Masing2 berebut nk solat. Ye lar…waktu maghrib kan singkat. Masing2 takut tak sempat. Tapi segalanya berjalan lancar. Walaupun ada yg terlewat, namun dorang masih berkesempatan menunaikan solat maghrib. Aku berazam untuk tambah sejadah dan telekong aku dalam sebulan dua nih. Takut kene serbu cam tuh lagi…so aku dh tak worry, kan? Mak lang aku tido umah aku malam tuh. Disebabkan sume lauk pauk dh selesai waktu berbuka, maka di subuh yg hening aku terpaksa lar memasak untuk bersahur pula. Apapun aku mmg happy. Sekurang2nya berkat rumah aku sebab dikunjungi oleh saudara mara, kan? Aku memang suka kalau ada orang datang kerumah. Walaupun kekadang penat untuk masak memasak, tapi aku rasa puas sangat kalau masakan aku habis tak berbaki. Rasa seronok sangat.




Sabtu 05/09/09

Hari nih, aku kene balas balik lar. Sebab sepupu suami aku dah datang umah, maka kami pula di jemput untuk berbuka puasa dirumah dorang pulak kat selayang. Okeylar tuh, semalam kami menjamu orang, hari ini kami di jamu pulak. Maka kami sume berkumpul dirumah sepupu suami aku pulak. Memang sonok dapat berbuka ramai2 cam nih. Lebih2 lagi di bulan pose yg mulia ini. Aku bawak murtabak mak aku masa g umah sepupu aku nih. Dorang nih mmg tak pernah rasa murtabak mak aku. Aku bawak 6 keping. Waktu berbuka jek, aku tengok dorang tak berhenti2 memuji dan terus menyuap murtabak mak aku. Sampaikan kuih lain tak bersentuh. Bangga jugak lar bila sume memuji kesedapan murtabak mak aku. Alhamdulillah…Rezeki mak aku tahun nih pun bertambah. Mak, jangan lupa bonus untuk anak mak sorang nih sbb mempromosikan murtabak mak sampai ke selayang dan wangsa maju…he..he..
Balik tuh kami menyinggah kat selayang mall. Niat di hati nk cari kasut anak aku. Tapi tak dek yg berkenan. Kemudian kami balik ke sg buloh. Sampai kat depan maybank, aku Nampak aku orang longgok2 barang2 letrik. Aku suh suami aku g Tanya sbb aku teringin nk beli vacuum cleaner. Aku pesan kat suami aku, kalau dalam 50-70 baru beli. Kalau lebih dari itu tak payah. Sbb kat kedai pun dalam 120-150. lama gak aku tunggu suami aku dalam keta. Bukan aku tak nak turun, tapi paham2 jek lar ngan c kembar. Karang aku sibuk pilih barang, dia sibuk ngamuk nk beli itu ini. untuk keselamatan dia dan jugak poket aku, lebih baik aku duk diam2 dlm kete. 20 min lepas tuh suami aku masuk kete berserta dengan vacuum. Bile aku tanya, rupanya lebih rm10 dari yg aku budget. Rm80. aku cakap kat dia kan aku cakap kalau lebih 70 hengget tak yah beli. Sbb dh over budget aku. Pas tuh terus dia sound aku…tak yah lar bayar. Abang hadiah kan jek. Aku pun amin…. Save budget aku. He..he.. thanx abang.


Ahad, 06/09/09

Hari ini hari untuk aku berehat sepuas2nya. Aku dh cakap kat hubby, aku tak nak masak hari nih. Aku nk rehat. Sbb letih sangat. Lepas zuhur, suami aku ajak keluar. Dia ajak g kl. Aku pelik gak dia ajak g kl di waktu tengahari. Sbb paham2 jek lar kl waktu cam tuh. Mesti jammed tahap gaban punya. Aku dh sound dia awal2. tapi dia degil. Dia nk g Campbell n Pertama sebab nk cari seluar dan kasut dia. Smpi jek kat the mall, jalan dh jammed, sbb ada MATTA Fair. Tapi pas the mall dh okey. Smpi kat chow kit lagi kaw2 jammed. Kebetulan kat traffic light maju junction tuh, jalan terus dorang tutup. Sbb jalan tuh dh jammed teruk gler. Terpaksa lar kene ikut dataran. Semedang nk smpi kat dataran, kami Nampak jalan kat depan sogo and pertama mmg tak dapat dimaafkan. Jammed tak bergerak. Nak tak nak, terpaksalah kami amik langkah yang lebih baik untuk pulang ke sg buloh sahaja. sudahnya kami g the store and beli kasut anak aku jek lar. Suami aku punye seluar dan kasut akan di beli di lain hari. Sian suami aku… sbb tinggal barang2 dia jek yg tak lengkap lagi. Aku ngan bebudak sume dh selesai. Tak pe lar bang. Slow2… ada banyak masa lagi sebelum raya. Balik dari the store, terus singgah bazaar, beli makanan dan balik umah. Tepat2 time nk dekat berbuka pose. Letih jugak hari ini. ingatkan dapat rehat sepuas2nya. Apapun malam tuh, kami memang membungkang awal. Ye lar memasing penat kan? Sampai tak bersahur lar subuh tuh. Nasib baik solat subuh tak terbabas gak. He..he…


Isnin, 07/09/09

Hari ni aku masih bercuti. Nuzul quran kan? Hari ini lar baru aku betol2 berehat. Memang tak keluar kemana2, sebab suami aku kene kerja. Hari nih pun aku cuti masak sbb berbuka kat umah mak aku. Memang lengkap lar majlis berbuka aku. Ada majlis family hubby dan ada gak family aku. Mmg penuh dn sendat jadual kami sepanjang cuti nih. Aku dh perasan, setiap kali weekend jek, murah betol Rezeki aku and family. Sbb ada jek orang nk ajak berbuka pose bersama. Ye lar….dah sepanjang minggu asik berbuka berdua jek, boring gak kan. So, kalau weekend dapat berbuka beramai2, baru lar meriah sket. Makan pun berselera… smlm masa buka umah mak aku, aku masak mee goreng. Aku rasa aku nih mmg turun tangan mak aku. Sbb jarang benda yg aku masak tak habis. He..he.. perasan pulak. (sebenarnya sbb orang lapar sbb berpose..he..he..)




Glitter Text Generator

3 comments:

iman said...

heheeheh....bestkan kalau berbuka reramai.....thn nie aku & fmly xlek ipohpun...kalau tdk tetiap thn kitorg menziarah bazar kat umah opah aku mmg meriah ler

Zura said...

haaaahhh...panjang tul entry ko nie...jenuh mbaca...bestnyelah berbuke ramai2

zh-ena said...

seronoknya idah..bila dh berkumpul ramai2 nie kan..happy jea