? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

islamic calendar

TWINS BIRTHDAY

Lilypie - Personal pictureLilypie

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Wednesday, July 29, 2009

ANAK

Apa reaction korang kalau dalam situasi dibawah ini :-



Anak : E..e.. gambar mama ngan babah kawin... (sambil belek gambar perkahwinan kita)

Mama : Cantik tak mama?

Anak : Cantik... tapi kenapa gambar adik tak de, ma? Mama tak bawak adik ker?

Mama : ?????!!!! (x tau nk jawab)



korang bayangkan...itu lar perasaan aku. memang aku terus senyum jerk. sebab c-kembar baru 4 tahun. kalau aku terangkan kat dia pun, bukan dia paham. sampaikan dia merajuk sbb dia ingat kiteorang tinggalkan dia masa g kenduri tuh... adush! penin weh... dulu dia tak bercakap sibuk nk suh pandai cakap. skang bile dh pandai cakap, sampai tak reti nk jawab soalan yg dia tanya. penah dia tanya aku pasal bulan. dia tanya sape buat bulan. aku pun alar2 ustazah lar menerangkan kat dia. satu perkataan jerk yg kuar dari mulut dia mendengar penerangan aku "ooo...". nampak sangat dia tak paham pe yg aku terangkan. at last dia cakap kat aku, mama amik lar bulan tuh. adik ngan kakak nak main. pedepek! sekali lagi aku terdiam. suami aku leh bantai gelak. bukan nk tolong. tengok isteri kesayangan dia terkial2 nk menjawab soalan anak2 manja dia. adush! memang susah nk terangkan pada bebudak yg baru mengenal dunia nih. masalah timbul bile kite cuba terangkan pada dia, tapi dia tak paham. dulu aku selalu dengar cite orang keliling, tentang soalan2 maut dari bebudak sekitar usia c-kembar skang nih (3 tahun ke atas). tapi skang aku sedang mengalaminya. maknanya skang nih, aku kene banyak lar membaca tips2 untuk menjawab soalan2 maut dari anak2. pernah gak dengar orang cakap, bila dia semakin meningkat usia, (senang cite bile dia dh baligh) akan lebih byk soalan maut yg ditanya. ada yg citer dia tanya macam mana dia (anak nih) bole terjadi. dari mana dia kuar? ish! ish! mengenangkan benda2 tuh, rase teruja dan takut gak nk menghadapinya. maunya tak, salah jawab, lain pulak pemahaman dorang nanti. lagi2 hidup dalam zaman moden yg serba mencabar nih.... memang memerlukan pemikiran yg kreatif dan simple untuk menjawab soalan2 dari anak2. ingat lagi zaman kita kecik2 dulu, mana berani nk tanya soalan2 pelik ngan mak. bukan pe, takut soalan kita dijawab dengan penampar. ish! menggerunkan. apa2 yg musykil pun, just simpan jerk dalam hati. bila dh meningkat dewasa, baru dapat jawapannya. itupun setelah kita melaluinya. tapi bebudak skang memang advance, apa jerk yg dorang nampak yg memusykilkan, tanpa segan silu dorang just tanya. mak bapak pulak yg segan silu nak menjawab soalan dorang tuh... inilah resam kehidupan di zaman canggil dan moden cam skang nih....



Pada kengkawan aku, especially ena, z, ra and imah. tunggular masa korang nnti. mungkin setahun dua lagi korang pun akan post benda yg sama aku pernah tulis ari nih dalam blog korang. skang pun bile baca blog korang tentang anak2, dah memacam kerenah yg aku baca. setiap kali baca perkembangan ttg baby korang, aku akan senyum sendiri. sbb sume tuh aku dh lalui masa korang tengah enjoy2 dulu... ha..ha...

Glitter Text Generator

3 comments:

Zura said...

hahaha...lawaklah soalan anak ko da...ape lagi ambiklah bulan tue...

iman said...

hahahaha....kawan aku pun pernah kene mcm ko dah, anak dia siap tny Allah tue mcm mane laik, mmg mati akal lah nk jawab....erm tp bab dr mane anak kuar tue smeua, ko rase diorg akan tny ker???? aku rase sdiorg nie sok sekolah rendah dah pandai semua tue dah...kiter jer y dulu budak² mmg selayaknyer di panggil budak...bebudak sekarang x mcm kiter...

zh-ena said...

lawak la idah..tggu ajer la turn aku plak kan..

ala ko jwb la time tu akakn adk kecik lg tak blh nak bwk sekali..hehehehe

jenuh gak kan nak menjawah soalan maut ank2 nie kan..